Какво е добре да знаете, ако сте решили да кандидатствате за кредит

Често пъти ни се налага да допираме до помощта на банки или финансови институции и да кандидатстваме за кредити. Причините могат да бъдат най-разнообразни – извънредна ситуация, при която имаме нужда от допълнителни средства, болест, наложителна скъпа покупка и така нататък. Понякога хората теглят кредити за да отидат на почивка или за да финансират бизнеса си.

Ако сте решили да кандидатствате за заем, хубаво е предварително да сте добре запознати с всички нюанси на тази процедура. Има някои особено полезни съвети, на които трябва да обърнете внимание, за които ще говорим сега.

Възможност за предсрочно погасяване

Уточнете дали имате възможност за предсрочно погасяване на заема без ограничения на условията, размера и без начисляване на глоби.

Глоби при закъснения на вноските

Финансовата институция, от която теглите кредита следва да предлага и лоялна система за събиране на евентуалните закъснели такси.

Преструктуриране на дълга

Възможността за преструктуриране на дълга (удължаване на сроковете на заема, промяна на схемата на плащане, намаляване на комисионната) е също много важна.

Справка за доходи или привличане на поръчители

Може да изберете вариант, при който не е необходимо да предоставяте отчет за доходите или да привличате поръчители.

От всички възможни варианти изберете най-удобните условия, следвайки личните си приоритети и като обмислите добре всички възможности.

Кредитната ви история е много важен критерий за отпускане на кредит

Кредитната история на клиента е целият му предишен опит в сътрудничество с различни банки или други финансови институции. Служителите на банката, в която кандидатствате, имат достъп до вашата кредитна история. Ако сте поставени в „черен списък“ , много е вероятно да ви бъде отказан кредит.

В най-добрия случай на такъв клиент ще бъдат предложени неизгодни условия за кредит. Но от друга страна, на такъв развой на събитията може да се гледа като на шанс да се реабилитирате, като изпълните коректно задълженията си. Следващия път кредитирането вече ще бъде при по-благоприятни условия.

Източник: http://creditofiesta.net/