Как да предадем на клиента, работата на сватбен фотограф?

Всеки, който започне да се занимава със сватбена фотография, рано или късно се натъква на въпроса – как най-добре да дадем на клиентите резултатите от своята работа?

Това е нюанс, но е важен нюанс. Всеки от сватбените фотографи е оценен от работата му и трябва да се опитате да ги представите по най-добрия възможен начин. Нека да разгледаме какви опции има, какви са техните характеристики и какви са неписаните правила.

Знаете ли кой е най-добрият сватбен фотограф в София и България?

Диск със снимки

Това е най-очевидният, разумен и прагматичен вариант. Трябва да се отбележи, че това може да не е един диск, а два. Първият, красиво проектиран в специална опаковка, с обработени изображения. Втори диск с чернови материал.

Естествено, трябва да премахнете от него преднамерен брак и снимки, които могат да бъдат неприятни за младите хора. Не забравяйте, че сте сватбен фотограф и те очакват красиви, а не „готини“ снимки от вас. Ведро, светло, позитивно или стилно, но не по никакъв начин неудобно.

Има вариант изобщо да не се отказвате от черновата. По-добре е да обсъдите този въпрос предварително с младите. В крайна сметка получавате заплащане за добри снимки, а не за количеството на заснетите кадри.

Каква е разликата, колко трябваше да стреляш и да лопаеш, за да направиш онези „сладкиши“, които даваш? Но тук вече е необходимо да се пристъпи към позицията на клиента.

Сватбени снимки

Отделно трябва да се каже за дизайна на диска със сватбени снимки. Струва си да отделите малко време и да персонализирате диска, който след това да бъде приложен към него във фотоцентъра.

Като минимум, подписването на имената на младоженците на универсален сватбен фон. Въпреки че е по-добре да изберете един кадър и да го направите с лицата на младите хора, така че на пръв поглед да видите чия сватба е.

Подобно е и с капака на диска. Изглежда, че това са дреболии, но те често са от решаващо значение. В крайна сметка вие продавате впечатление и работата ви трябва да го произвежда.

Сватбен албум

Друг много традиционен продукт от работата на сватбен фотограф. Удобен с това, че може да се показва без компютър и лаптоп. Както и да е, добър албум се спазва, тъй като е нещо. В днешно време дигиталните технологии, сватбените албуми изглеждат малко архаично, но от това още по-ценни неща.

Сега, за щастие, фотоцентровете предлагат да се отпечата почти всеки албум, изберете вкуса и размера на портфейла. Важно е този въпрос да бъде обсъден с клиентите на етапа на поръчка и сключване на договор. Добре е, ако имате фотоцентър, в който сте редовен клиент с отстъпка.

Тогава можете да предложите на клиента сватбен албум на по-добра цена, отколкото той сам може да поръча. Това може и трябва да се използва. В крайна сметка в крайна сметка всички ще бъдат.

Заслужава да се отбележи, че сватбените албуми имат ограничен и обикновено доста малък брой страници.

Ето защо, ако младоженците ви се доверят на избора на снимки за албума, тогава трябва да се отнасяте с тях много внимателно и сериозно. Това трябва да са наистина най-добрите кадри, които не се срамуват да покажат както на придирчиви лели, така и на млади приятели на двойката.

Слайдшоу

Сватбеното слайдшоу е сравнително млада версия на продукта на сватбен фотограф. За плюсовете и минусите му мисля да напиша малко по-късно. Сега просто искам да кажа, че това е наистина интересен и удобен вариант. Можете да покажете селекцията от най-добрите произведения от сватбата по най-добрия начин, под добре подбрана музика.

И е удобно младите хора да споделят тази информация в социалните мрежи, като в същото време ви правят скрита реклама.

Печатни снимки

Просто отпечатаните снимки все още остават и мисля, че те ще останат един от популярните начини за предаване на резултата от работата на сватбен фотограф.

И тук има един важен нюанс: да се съгласите дали са необходими печатни фотографии, и ако да, колко, трябва да „на брега“. По принцип някои сватбени фотографи са съгласни, че определен брой снимки (20, 50, 100) са включени, така да се каже, в работния пакет на фотографа.

Имайки предвид, че тези, които постоянно се занимават с професионална фотография, имат възможност да отпечатват снимки по-евтино, това е доста полезно и за двете страни.

Резюме на сватбата

Всъщност няколко от тези опции обикновено се комбинират. Винаги се изисква диск с материали, а останалото – по желание на клиента. Важно е да не забравите да говорите за това какви са тези опции.

Защото младоженците може да не знаят за тях или да забравят в предсватбеното вълнение. И това е възможност за тях да получат по-интересна версия на сватбени снимки. За вас – малко повече пари (да, работим за пари) или е по-надеждно да „закачите“ клиент.