Заплахата от дървеници за човешкото здраве

Замисляли ли сте се, какви са заплахите от дървеници? Могат ли да пренасят опасни заболявания и инфекции? Предлагаме ви, кратка информация относно човешкото здраве и всичко свързано с появата и живота на дървеници в домовете ни.

Слюнката на буболечката, подобно на някои други кръвосмучещи насекоми, съдържа анестетично вещество. Следователно ухапването от буболечката почти не се усеща. Освен това слюнката й съдържа антикоагуланти, който предотвратяват съсирването на кръвта. По време на храненето си, тя може да направи няколко ухапвания наведнъж. Не всяка хапка й позволява да стигне до кръвоносен капиляр. След известно време мястото на ухапване започва да сърби силно и на ухапаното място може да се образува мехур.

Някои хора имат тежка алергична реакция към ухапвания от подобен род. Опитът обаче показва, че много хора (до 70%) изобщо не забелязват ухапвания от дървеници.

На теория дървениците, както всички други насекоми, които изсмукват кръвта, могат да носят опасни инфекциозни заболявания. Днес, обаче няма официално записани доказателства за това.

Ухапванията от дървеници рушат нормалната почивка и държат хората будни, като предизвикват раздразнителност. Всичко това се отразява негативно на нервната система и благосъстоянието на човека. Мерките за тяхното отстраняване се препоръчват да се предприемат незабавно.

Какво да направите, ако ви ухапе дървеница?

Ако сте ухапани от дървеници, не се паникьосвайте.

Ухапванията от дървеници всъщност не са по-опасни от ухапванията на други насекоми, които смучат кръв. Вероятността от заразяване с опасна болест е малка.

Основната опасност от ухапвания от дървеници е постоянното дразнещо въздействие на тези насекоми, върху човек през периода на почивка. Тези дървеници представляват най-голямата опасност по отношение на изчерпването на човешката нервна система. Тези ухапвания предизвикват постоянен нервен стрес, повишена раздразнителност, безсъние и други явления, които влияят негативно на психиката и здравето на човешката нервна система.

За много хора ухапванията от дървеници не причиняват кожни реакции. При онези, при които се появява дразнене, надраскване, мехури се препоръчва да ползват успокояващи кожата продукти.

За да не се стига до такива етапи, обаче се препоръчва професионално пръскане за дървеници.

С надеждното унищожаване на дървеници във вашия апартамент или къща ще може да живеете и спите спокойни.