Време е за смяна на щрангове


Нормални условия за получаване на чиста питейна вода на всеки етаж от жилищната сграда може да се осигури само при здрави и чисти тръби. В старите кооперации, където тръбопровода е изграден от метални тръби това няма как да се случи. Корозията е предизвикала натрупване на ръжда във вътрешността и това влошава качеството на водата. Тези тръби за онова време са били най-добрите и до сега в продължение на много години са си вършели работата, но нищо в този живот не е вечно.

По тази причина е време за смяна на щрангове. Проблеми със старите тръби има и в канализацията, и в топлата вода. За да се сменят тръбите и се поставят такива с по-добри качества е необходимо да се вземе решение на общото събрание на собствениците, защото щранговете са обща собственост. Нататък всичко е ного лесно. В интернет има много информация за смяна на щрангове – кой може да ви я направи, на каква цена, какво получавате срещу посочената цена и всичко, което ви интересува.

Избраната от вас фирма ще се справи с ремонта в рамките на работния ден, което ще ви лиши от вода за кратко време. Цената на услугата ще бъде по-ниска, защото обикновено тези фирми правят отстъпка при по-голям обем на работа.

Липсата на средства не трябва да бъде причина, защото в близко бъдеще може да се наложи да правите много по-големи разходи. При едно наводнение, причинено от спукана тръба, разходите са несравними с това, което трябва да платите към общата сметка. Всъщност парите, платени за смяна на щрангове, са инвестиция за вашето спокойствие и комфорт в дома.

Желателно е да се направи смяна на хоризонталните и вертикални тръби, за да се осигури сигурност на системите от абонатната станция до последния етаж. Възможно е и всеки сам да си направи смяна на щрангове в дома, но е по-трудно и по-скъпо. Съответно и ефекта няма да е като цялостната смяна. При подмяна на старите щрангове ще се поставят нови полипропилленови или пластмасови тръби. На всеки щранг ще има спирателен кран, който улеснява работата по системата. Фирмата, направила смяна на щранговете, ще почисти и извози всички отпадъци от целия процес.