Важността на иконите със светии

Мястото на иконите принципно е в храма, но това не е попречило на създаването на една традиция вярващите хора да имат икони в дома си. При това не само основните икони на Христос и Богородица, но и такива на светии, които дори не са живели във времето на Спасителя.

 

Иконите на светиите са покровители на професии, на хора изпаднали в беда, хора боледуващи. Затова вярващите ги поставят в домовете си, с цел подкрепа, закрила и за молитва към светията, който закриля семейството, работата, делата на човека.

 

Например в България има хора, които имат икони в дома си на св.св. Кирил и Методий; на свети Йоан Рилски, на света Петка и други такива светии, които по някакъв специален начин за проникнали в народната душа и тяхната символика се свързва с вярата и на съвременните българи. Разбира се всичко това може да се открие и в житията на светиите, но самият факт предполага, че и тези икони имат своята важност в присъствието в сърцето на християнина.

 

Редно е да се каже обаче, че в православната вяра важността на иконите е една за всички образи изографисани върху дървото. Без значение дали пред вярващия е Иисус Пантократор или Богородица с Младенеца, иконата на Рождество, или образът на света мъченица Екатерина, то той стои пред една сакрална реалност. В този смисъл важността на иконите се състои в тяхната способност да представят не-вербално религиозното послание и практика както на един човек, така и на колективно ниво.

 

Образите на светиите носят в себе си важни комуникативни и образователни функции; те разказват за живота на хора, които дори да не са живели по времето на Христо по някакъв начин са били свързани с делото на Христос като негови продължители. Тези хора заслужили своя ранг на безсребреници, мъченици, апостоли се превръщат не само в исторически фигури, но и в начин за директен достъп до свещеното пространство. Молитвата към тях е разговор с Бог, но и особена подкрепа за човека, който има своите житейски дела и професия тук на земята.