Уникалност в упражненията на Кегел


Комплексът от упражнения, разработени от немския гинеколог Кегел са насочени да подобрят тонуса на мускулите в интимната област на мъжа и жената. За жената тези упражнения са от особено значение за подготовката за раждане и за отстраняване последствията от раждането.

Упражненията на Кегел правят еластична мускулатурата на таза, помагат за лекуване на хемороиди както и на възрастови изменения – незадържане на урина. Те са отличен начин за възстановяване на здравето. Помагат да се отстранят проблеми от интимен и гинекологичен характер. Подобрената еластичност на интимните мускули позволява на жената да се контролира по време на секс. Мъжът, тренирал комплекса от упражнения, може да удължи половия акт в резултат на засиления главен мускул.

За да се практикуват упражненията на Кегел не е необходима специална обстановка – тренировките могат да се правят навсякъде – в колата, в къщи и на работното място. Преди всичко те са насочени за укрепване и засилване на интимните мускули. При мъжете предотвратяват възпалението на простатата и подобряват кръвообращението в органите на малкия таз. Като резултат от това се получава качествена интимност, удължаване на секса чрез контролиране на ерекцията и се отстранява импотентността. От голямо значение е и нормализирането на кръвообращението на половите органи на мъжете, чиято работа е свързана с постоянно седене.

Преди да започнете тренировки с упражненията на Кегел е добре да се консултирате с лекар, ако имате проблем с простатата и хемороиди, онкологично заболяване на половите органи, разширени вени на долните крайници, инфекциозни болести. Внимателната подготовка за началото на тренировката е необходима за да не навредите на здравето си.

Различните видове упражнения укрепват различни мускули – на краката, ръцете, а тези на Кегел – мускулите на любовта. Последните не са така използвани във всекидневната дейност и за това се налага да им се обърне специално внимание. При жената упражненията на Кегел помагат да се предпази от неволно изпускане на урина по време на бременност, с годините на възрастта при кихане, кашляне. При постоянното трениране се постига контрол над уринирането, подобряване на сексуалните дадености, поддържане мускулите на коремните органи и малкия таз. Упражненията на Кегел не трябва да причиняват болки и неприятни усещания.