Системи за заключване на врати: Механично и елктромеханично блокиране

Ако търсите надежден вариант за заключване на входната си врата, вероятно ще ви е интересно да научите повече за системите с механично и електромеханично блокиране. 

При механичното заключване имаме заключващ механизъм и ключ, докато елктромеханичното заключване на ключалката се извършва с помощта на набор от кодова комбинация от числа, тоест тя се задейства чрез електрически импулси.

Елктромеханичното заключване на ключалката работи, когато се подава специален електронен сигнал, произтичащ от магнитна карта, която се чете от специален контролер.

Електромеханичните невидими брави са много популярни в момента. Заключването се задейства от сигнал, който се изпраща от контролния панел. Механизмът използва електрическо задвижване и той изисква постоянен автономен източник на енергия. Основното предимство на тези заключващи системи е, че предлагат много добра защита срещу крадци.

От своя страна, системата за механично заключване на бравата не изисква никакви допълнителни ресурси. Всъщност тези брави са доста надеждни и с опростен дизайн, затова и са най-популярни. Съществува огромно разнообразие механични брави – много по-голямо, в сравнение с всички останали модели. Механичните брави са известни най-вече с това, че те имат по-дълъг живот, в сравнение с електрическите и електронните си събратя. Спокойно можем да кажем, че тези устройства са се развили от примитивни заключващи механизми до истински високонадеждни произведения на изкуството.

Да вземем например цилиндровите брави. Те дължат името си на формата на заключващия елемент.  Заключващият цилиндър се състои от две части, поставени една в друга. Външната част съдържа кода за заключване, а вътрешната се завърта и е предназначена за ключа.

Принципът на работа на такава брава е доста прост: когато се пъхне ключът, ключалката се отключва (при условие обаче, че ключът пасва на ключалката.) Въртящият момент на предаване се осъществява от специална въртяща се гърбица, която е свързана към заключващия цилиндър.

Простият принцип на работа и надеждната конструкция продължават да държат този тип брави в топ класацията на най-предпочитаните от потребителя.

Източник: Ключар в Пловдив –  https://kluchar24.com/