Предимствата на образователните детски играчки

Трудно е да се надцени ролята на играчките в живота на детето. Освен това е невъзможно да си представим щастливо детство без играчки. Те са много разнообразни – по предназначение, цветова схема, размер, текстура и т.н. Някои от тях стават обичани и ще бъдат запомнени за цял живот. Но, разбира се, често пъти на родителите им е трудно да се ориентират в изобилието от опции на съвременния пазар на детски играчки. Ще се опитаме да дадем няколко насоки за правилен избор.

На първо място, когато избирате детски играчки, трябва да вземете предвид възрастта на детето. Играчката трябва да е интересна, полезна и безопасна за него.

Днес лидерството с право е дадено на образователни играчки. Асортиментът им включва специални дрънкалки, които развиват двигателни умения, конструктори, пирамиди, логически игри, комплекти за творчество и много други. Различните текстури и цветове ще ви позволят да изберете играчка по вкус на всяко дете.  Но е добре да следите кога една вълнуваща игра носи на детето не само радост, но и съществени ползи. Например, то се научава да брои, да разпознава цветове, по време на играта развива речта и своите творчески умения.

За какво да внимаваме при избора?

Никога не спестявайте от здравето на детето си и поставяйте високи изисквания към качеството на продукта. Играчката трябва да бъде направена от безопасни, нетоксични материали и да не влияе негативно върху психиката. Ако детето все още не е навършило 3 години, обърнете специално внимание на детайлите на играчката, те не трябва да са малки. Играйте заедно с децата си!

 

И не забравяйте, че банална топка също е образователна играчка! Най-вече, когато и вие самите участвате в играта или още по-голяма степен, когато то е на улицата и се забавлява с други деца.

Но за да не сме голословни, нека да обясним защо е толкова полезно за детето да играе топка на улицата. Въпросът тук изобщо не е, че у дома топката може да се удари в огледалото или да счупи нещо друго, а в това, че на улицата се създават отлични предпоставки да научите детето не само на координация на движенията, но и на способността да се съсредоточи върху решаването на конкретна задача.

Но не забравяйте, че това е много трудно умение за дете, затова не му позволявайте да се уморява, а още щом усетите първите признаци на умора, прекратете за известно време играта.

Източник: Алиекспрес България