Предимства и недостатъци на статиите за кредити от чуждестранни сайтове

Тази тема е задължителна да се отвори за българския кредитоискател, особено в светлината на развитието на бързото кредитиране в България в последните 10 години. Става дума за това, че много хора, преди да пристъпят към кандидатстване за кредит, четат различна литература, която по един или друг начин оказва влияние на избора им. Когато тази литература е от статии в чуждестранни сайтове, тя има своите положителни и отрицателни страни, които ще бъдат обсъдени в следващите редове.

 

Първото предимство е, че можете да получите информация за кредитния пазар конкретно в ЕС или в Щатите (разбира се ако знаете език и сами можете да си превеждате статиите).

 

Що се отнася до различните видове кредитиране, чрез банки или небанкови кредитни институции, можете да се запознаете с различни казуси, с различни мнения в различните страни за кредитирането и още  други детайли за актуалната картина на кредитния пазар.

 

Това което се оказва  основен недостатък на такъв вид информиране обаче е непригодността на цялата информация. Всеки кредитен пазар е различен, всяка държава в ЕС има своя кредитна политика и дори култура за вземане и връщане на кредити, които може да няма никаква допирна точка с българската реалност.

 

Литературата онлайн засяга много повече от обикновени съвети за теглене на кредити, там може да получите информация за инвестиции в  капиталовите пазари, за сложни застрахователни схеми, и т.н. Това са неща, които по един начин могат да ви окрилят и дадат перспектива, но в следващия да осъзнаете, че много от прочетеното няма как да се приложи в условията на българските финансови реалности.

 

Тук не става дума за дали е добре или зле да ползвате тези източници, а просто когато четете даден вид литература по дадена тема, да се опитвате да я привеждате към актуалните български реалности. Така например можете да изведете полезни съвети как да спестите пари за по-дълъг период от време, но трудно можете да правите сметка за кредит по дадености в друга част на Европа или света.

 

Основният съвет е, четете, но внимавайте и отсявайте, привеждайте информацията до това, което ви трябва конкретно на вас и което е съизмеримо с българския кредитен пазар.