Подходящ акумулатор за дизел

akumulatoriЗа да си гарантирате сигурен старт на вашата кола е добре да се спрете на акумулатор за дизел с основен акцент върху мощността. Стартовият ток е максималната мощност, която може да бъде осигурена, след като стартерът се завърти за време около 10 секунди.

Освен това, следва да се има предвид също, че дизеловият двигател е снабден с подгревни свещи и предварителни нагреватели за дизелово гориво за улесняване на студения старт. А тези устройства също се захранват от електричеството от батерията.

Предвид тези съображения, излиза, че при дизеловите двигатели е много лоша идея да се използва акумулатор, който има стартов ток под 320 А. 320 A е приемлив минимум, така че употребата му би се отчела като едно оптимално решение.
Освен всичко останало, следва да се подчертае също, че работата, която не съответства на препоръчаните параметри на батерията, бързо ще деактивира самия източник на електричество. Това може да провокира неизправности както на двигателя с вътрешно горене, така и на приставките. Поради тази причина най-подходящият акумулатор за дизел би била най-мощната батерия.
Акумулаторът също така трябва да съответства напълно на зарядния ток от генератора, за определения модел автомобил. Ако генераторът е в състояние да осигури заряд на батерията от 70 Ah, препоръчително е да не залагате на някоя по-мощна батерия, тъй като ще си гарантирате редовно недозареждане.
Следващият важен момент при избора на акумулаторна батерия за дизелов автомобил са габаритните размери. По-мощните модели с по-висок стартов ток често са и по-големи.
Най-трудното стартиране на изправен дизелов двигател е в условия на много ниски температури. Батерията следва да е добре заредена, за да се осъществи надежден старт. Периодично е добре да бъдат проверявани проводниците и клемите. Няма да е излишно също и редовното смазване на болтовете за затягане на клемите, отстраняването на мръсотията и евентуалните други отлагания, които биха могли да възпрепятстват отстраняването на терминала от батерията.

Вижте още на Dikar.bg