Основна грижа за автомобила: Какво можем да пропуснем и кое не търпи отлагане

Когато говорим за една кола, едва ли има нещо, което може да изчака. Наред с производителността, ние се стремим да си осигурим максимален комфорт, както и сигурност разбира се. И дори да се постараем за последното, ако не обслужваме редовно превозното средство, то няма да ви дава това, което очаквате от него.

Един от компонентите, на които трябва регулярно да обръщате внимание, е вашият горивен филтър. При толкова евтин и лесен за смяна компонент, протакането може да ви коства много. Не само, че ще се сдобиете с неочаквано голям разход, и при това за сметка на влошени параметри при движение, но рискувате да не запалите въобще.

Горивният филтър и зимата

Тук вече се получава една изключително интересна комбинация. Ако през останалите периоди на годината външните температури биха отложили проблема, то зимните условия могат само да го влошат.

Защо се получава така?

Всеки автомобил разполага с горивен филтър, който се намира в двигателното отделение. Най–често той е изработен от специална пресована хартия, която от своя страна е поместена в стоманен контейнер. Не се ръководете само от препоръките на производителя и от изминатите километри. Ако усетите увеличен разход на гориво, проверете филтъра и сменете при нужда. Формата и дизайнът му може да варира в зависимост от марката и модела на колата. Разлика ще откриете и в зависимост от вида на горивото, което използвате.

Класическите параметри за подмяна са 40 000 км. пробег  за бензиновите двигатели и съответно 20 000 км. за дизеловите. Имайте предвид, че основната роля на горивния филтър е успешното улавяне на водата и всеки друг нежелателен примес в горивото. Подходът за смяна отново е в пряка връзка с модела на автомобила. Важно условие е преди приключване на манипулацията да обезвъздушите системата. В противен случай няма да успеете да запалите. Ако не сте го правили до сега и нямате желание тепърва да се учите, всеки един сервиз може да извърши услугата.

Ако обаче нехаете и оставите твърде дълго замърсения филтър, това може да ви коства много. При зимни условия е изключително важно горивото да се филтрира адекватно за надежден работен режим. Водни отлагания и всякакви други примеси могат да ви изиграят лоша шега на пътя. От това да си хвърляте парите за допълнителните литри бензин (дизел), до прекъсване на колата или трудности при палене.

При всеки случай смяната на въпросния консуматив не струва много и е добре да се грижите своевременно за това. Всяка система в автомобила се нуждае от внимание, а когато го осигурите – и той ще ви възнагради с вярна служба. Разгледайте модели и цени на различните горивни филтри от T-Auto.