Макарата – може ли без нея риболовното оборудване?

Най-скъпото устройство, влизащо в състава на спининг въдицата е обикновено макарата. Отдавна отмина времето, когато, за да се заметне въдицата при липса на макара, трябваше влакното да се навие внимателно на пръстени по земята. Въпросният метод е доста сложен и изискващ доста време за подготовка на следващото замятане.

Ако разгледаме друг вид въдици – поплавъчните, то можем да кажем, че на тях не са им нужни непременно макари. И понеже никой не оспорва нуждата от такъв елемент на въдицата за успешен риболов, следващите редове няма да се занимават с този въпрос.

Ще направим кратък разбор на макарите и тяхното приложение в различните видове риболов. Колкото до цената на добрите продукти – колекцията от макари DELPHIN, представени в онлайн магазин ribarcheto.bg доказва, че качеството не винаги е прекалено скъпо.

Коя е най-добрата технология?

Далеч в миналото останаха старите инерционни макари, но си струва да отбележим, че и днес има не малко привърженици на тяхното използване. Въпреки всичко инженерите и дизайнерите престанаха да ги подобряват, тъй като нямат абсолютно никаква перспектива. Предимствата на инерционните макари се прехвърлиха към мултипликаторите, но приликите им свършват до тук.

В края на краищата, барабанните модели се използват успешно поради факта, че е избрана предавка за въртене и по този начин барабанът за намотаване на влакно може да бъде направен със значително по-малко тегло, което само ще намали инерционните му характеристики. И както знаем, колкото по-малка е инерцията, толкова по-лесно е да се използва стръвта. Сами можете да се досетите, че перспективите за по-нататъшно развитие са налице.

Опонентите на инерционната макара за риболов забравят за едно много важно нейно свойство – тя предава импулса на кълването много по-добре. Достатъчно добър пример е лова на пасивна риба като костура. Неговите ухапвания са много внимателни, и безинерционната макара не е в състояние да ги предаде, поради което е доста трудно да се усетят.

Въпреки този факт, безинерционните макари все още имат доминираща роля над останалите видове. Това се дължи на факта, че пазарът предлага голямо разнообразие от модели, и всички те са еднакво удобни, тъй като имат еднакви основни компоненти – бобина, която се свързва с въртящата се ръкохватка, както и с дъгата на водача на влакното.

В зависимост от това как точно варират тези основни части, могат да се получат доста различни макари. Достатъчно добър съвет е, че не бива да купувате най-евтината макара. Въпросът съвсем не е в техническите характеристики, а в това колко дълго може да ви служи тя. Евтиният продукт би могъл да стане неизползваем от лек удар, докато скъпият ще се разпадне само от удар на кола.

Когато избирате безинерционна макара, трябва да обърнете внимание на четири характеристики:

  • Качеството на полагане на влакното – ако то е положено неравномерно, тогава може да възникнат припокривания на линията и в бъдеще появата на „брада“ е неизбежна;
  • Автоматично блокиране на обратното движение на бобината – понеже често подсечката се извършва незабавно, не бихте желали да загубите дори част от секундата;
  • Качеството на фрикционната спирачна система – тя улеснява борбата с уловената риба;
  • Материалът, от който е направена бобината за навиване на влакно. Това е важно преди всичко за онези, които се занимават с улавяне на големи екземпляри, понеже влакното постоянно изтрива метала и там, където е тънък, той се счупва.

От всичко гореизложено става напълно ясно, че макарата трябва да е с добро качество, за да издържи повече от една година. Макарите на словашката марка DELPHIN са базирани на най-нови технологии. Продукцията на марката включва модели с преден аванс, шаранджийски и байтрънър. Можете да се снабдите и с нужните ви за тях аксесоари.