Лечение на високо кръвно налягане

Съществуват много медикаменти за високо кръвно налягане. Лекарствата, използвани за лечението му, се наричат антихипертензивни лекарства. С огромното разнообразие от антихипертензивни лекарства, които се предлагат в момента, високото кръвно налягане може да се контролира на практика при всеки пациент, като лечението при всеки отделен случай е строго индивидуално. Лечението е най-ефективно, когато пациентът и лекарят имат добър личен контакт и обща цел за сътрудничество в програмата за лечение на хипертония.

 

Медикаментозна терапия

Различните видове антихипертензивни лекарства понижават кръвното налягане посредством различни механизми, така че могат да се използват голямо разнообразие от терапевтични стратегии. За някои пациенти лекарите възприемат поетапен подход към лекарствената терапия: започват с един вид антихипертензивно лекарство и добавят други, ако е необходимо. За други пациенти е за предпочитане последователен подход: Лекарят предписва едно антихипертензивно лекарство и ако е неефективно, той може да го отмени и да предпише друг тип. На пациенти с артериално налягане 140/90 mm Hg и дори с по-високо, като правило, се предписват едновременно два вида лекарства. При избора на антихипертензивно лекарство лекарите вземат предвид фактори като:

  • Възраст на пациента, пол и раса.
  • Тежестта на хипертонията. .
  • Наличие на други медицински състояния, като диабет или висок холестерол в кръвта.
  • Потенциални странични ефекти, които варират в зависимост от лекарството.
  • Цената на лекарствата и тестовете, необходими за проверка за някои странични ефекти.

Повечето пациенти (над 74%) в крайна сметка се нуждаят от две или повече лекарства, за да достигнат целевото си кръвно налягане. Те обикновено понасят безпроблемно предписани им антихипертензивни лекарства. Въпреки това, всяко антихипертензивно лекарство може да предизвика нежелани реакции. Така че, ако се развият странични ефекти, пациентът трябва да информира лекаря. Той може да коригира дозата или да замени лекарството с друго. Като правило антихипертензивното лекарство трябва да се приема цял живот, за да се контролира кръвното налягане.

 

Лечение на вторична артериална хипертония

Ако е възможно, причината за високото кръвно налягане се лекува. Лечението на бъбречни заболявания понякога може да повлияе върху нормалното кръвно налягане или поне да го понижи, което прави антихипертензивната терапия по-ефективна. Стеснената бъбречна артерия може да бъде разширена чрез поставяне на балонен катетър и надуване на балона (ангиопластика). Същевременно стеснена част от артерията, захранваща бъбрека, може да бъде заобиколена. Кръвното налягане често се нормализира след подобни операции. Туморите, които причиняват високо кръвно налягане, като феохромоцитоми, обикновено могат да бъдат отстранени с операция.

Ако пациентите все още имат високо кръвно налягане, въпреки че приемат три различни лекарства, лекарите в Европа понякога поставят катетър в двете бъбречни артерии. Катетърът излъчва радиовълни, които разрушават симпатиковите нерви по протежение на бъбречните артерии. Ранните проучвания на тази процедура показват, че тя понижава кръвното налягане. Друг вид лечение на високо кръвно налягане се нарича пейсмейкър лечение. Имплантира се електрод, който стимулира определени нервни окончания, които помагат за регулиране на кръвното налягане.

 

Лечение на неусложнена и усложнена хипертонична криза

С развитието на хипертоничната криза кръвното налягане трябва бързо да се намали. Усложнени хипертонични кризи се лекуват в клинично отделение за интензивно лечение. Повечето лекарства, използвани за бързо понижаване на кръвното налягане, като фенолдопам, нитропрусид, никардипин или лабеталол, се прилагат интравенозно.

 

Прогноза

Ако не се лекува, хипертонията увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания (като сърдечна недостатъчност, инфаркт на миокарда или внезапна сърдечна смърт), бъбречна недостатъчност или ранен инсулт. Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за инсулт. Това е и един от трите най-важни рискови фактора за миокарден инфаркт, които пациентът може да намали (другите два са пушене и висок холестерол в кръвта).

Лечението, насочено към понижаване на кръвното налягане при хипертония, значително намалява риска от инсулт и сърдечна недостатъчност. Това лечение също намалява риска от инфаркт на миокарда, макар и в по-малка степен. Новият продукт Кардизол помага за регулирането на кръвното налягане, благодарение на натуралния си билков състав.