Коронавирус етюд

В България сме добре запознати как след някоя болест появила се в света, веднага се появяват цигански музиканти, които си правят пародия със заразата и кръщават кючек на нейно име. Днес обаче ситуацията не е толкова забавна и въпреки това вече, сигурно има кючек кръстен и на коронавируса.

Музикалните хора обаче не само в България, но и по света също намират начин как да изпуснат малко парата в тези усилни времена. Както се казва, винаги може да се разчита на музикант да създаде усмивка и красива емоция дори по време на пандемия.

Безспорен хит е коронавирус етюд, който се „свири” на пиано. Той е „композиран” от италианец и за да не продължаваме с кавичките във всяко изречение, сега ще опишем в какво се състои.

Короновирус етюд всъщност е начина да подготвите и дезинфекцирате пианото си, преди да започнете да се упражнявате. Защото знаете, че тези тежки времена ще преминат и рано или късно отново ще се появите пред публиката. За да я радвате с красотата на музиката, вие също би трябвало да свирите този етюд.

Темпото  е с акцент в търкането и много „изчистено”. Изпълнява се с добре напоена микрофибърна кърпичка в подходящ за клавишите детергент. Минавате по клавишите нагоре и надолу, със страстен акцент, като постепенно забавяте, за да получите по-хигиеничен резултат.  След това в 3/4  влизате право в клавишите, като използвате теглото на ръката си, за най-добър звук в най-ниските регистри.  Направете огромно кресчендо, докато се изкачвате до клавишите във високия регистър, като леко забавяте темпото!

Етюдът може да се свири от начинаещи и професионалисти, като той е част от музикалния епос, който много музиканти по света в момента пишат. Това е отговор на друг такъв опус наречен „Прашното пиано”, който се изпълнява в не толкова критични времена.

Източник: www.muzikalen.bg