Корейски музикални инструменти

Корейските музикални инструменти датират от дълбока древност. Известни и досега са следните корейски струнни инструменти:

– Каягумът;
– Джиемънго;
– Янджета;
– Янгджума;
– Данг-Байпа;
– Шоктае.

Уникална характеристика на корейските струнни инструменти е, че с изключение на янджета, който има метални струни, повечето от другите са със копринени струни. Янгджума може да има между 72 и 104 струни, като струните са разделени на различни групи. Свири се чрез удари на струните с помощта на бамбукова пръчка. Затова често този инструмент се счита за ударен или струнен. Гейгеят или каягумът може да бъде наречен емблема на Корея. Това е двадесет струнен инструмент, изработен от дърво и е достатъчно малък, за да се събере в скута на музиканта. Това изисква музикантът да свири на копринените струни с една ръка и да използва другата, за да настрои подвижния мост, за да сменя различните ноти.

До наши дни са достигнали данни и за следните духови корейски инструменти:

– Сенап;
– Дансо;
– Хае Гун;
– Даенгеум;
– Хън;
– Пири;
– Саенгванг;
– Соджеум;
– Навал.

Даенгеум е един от най-старите духови инструменти на Корея. Това е духаща се отстрани бамбукова флейта, която се използва от векове в различни форми на корейската музика. Дансо или Танцо е флейта, която създава уникален звук, което я прави подходяща за корейската народна музика. Хънът е сферичен инструмент, изработен от глина, който има 4-5 дупки на повърхността си. Той произвежда нисък звук, който иначе съвсем е подобен на Окината. Пири обикновено се изработва от бамбук и произвежда тон, който прилича на обой.

Следните ударни инструменти също се свързват с Корея:

– Дзин;
– Чанго;
– Бук;
– Джабара;
– Сого;
– Ула;
– Пуенгулоуонг.

Дзин е традиционен корейски гонг. Обикновено от месинг, той се удря от чук, който е покрит с мека кърпа, за да изглади омекоти създадения звук. Тя обикновено се играе в началото на церемонии и специални поводи. Янгу е древен корейски барабан, който прилича на часовник и има две игрални повърхности. Може да се играе или с голи ръце или с удар с чук. Пуенгулоуонг е уникален корейски ударен инструмент, който се състои от шестнадесет плочи от пемза, които се ударят с чук. Всяка плоча има различна дебелина, която възпроизвежда различна музикална нота.

Това са някои от традиционните музикални инструменти, принадлежащи на Корейската земя, които са широко популярни и до днес. Някои от имената на тези инструменти са получени или от името на изобретателя, или от името на династията, където тя е била въведена за първи път.