Какво да направите за бъдещата си финансова стабилност?

Kакво може да направи един млад човек за бъдещата си финансова стабилност, който тепърва започва да гради кариера и да натрупва капитал. Повечето имат разплащателна сметка с дебитна карта и може би са чували за студентските заеми. Или работят, или ги издържат, а най-често и двете, в зависимост от това дали учaт и какви са възможностите на родителите. Парите рядко стигат за всичко и често младите остават на „червено”, до следващата заплата или финансова „инжекция” от мама и татко.
Родителите дават съвети, в интернет е пълно с информация, но българите все още нямат навика да говорят за пари и да мислят за тях в перспектива.

На първо място по важност за финансовата стабилност е да можете да живеете с по-малко пари, отколкото печелите или ви дават. Това не е толкова трудно, колкото звучи и определено не означава да кажете твърдо „не” на излизания с приятели, нов GSM или маркови кецове. Единственото условие е да направите осъзнато усилие да наблюдавате разходите си и да ги намалите, ако е възможно. Най-лесно е да окастрите така нареченото стресово пазаруване – изследвания показват, че много хора купуват ненужни и нежелани неща, само и само за да се поглезят или отпуснат. Помислете сериозно от какво можете да се лишите без да ви натежи и как да намалите разходите за нещата, без които не можете.

Какво съветват финансовите специалисти

Устойте на изкушението на ATM автоматите – мисълта, че имате лесен достъп до парите си 24 часа на ден може да ви накара да харчите повече. Опитайте се да си водите отчет кога колко пари сте изтеглили, за да не се изненадате неприятно.

Плащайте първо на себе си – вместо да платите всичките си сметки и да се надявате, че ще остане нещо и за вас, първо заделете средства за спестяванията си. По този начин поставяте финансовата си стабилност и независимост на първо място и придобивате ясна представа с какви пари разполагате на месец, което пък ще ви помогне да прецените какви разходи може да си позволите.
По този начин ще можете да заделяте пари, които да инвестирате в образованието си, в спестовен влог, инвестиционно дружество или други активи. Ако успеете да заделяте по 50 лв. на месец, при средна годишна лихва от 5%, след пет години ще имате 3600 лв.

Огромно предимство на тази финансова стратегия е и по-малкото стрес, на който ще бъдете изложени, ако я превърнете в част от живота си. Само си представете колко прекрасно ще бъде след известно време да не се тревожите коя сметка можете да платите сега и коя ще трябва да изчака. Няма да попаднете в омагьосания кръг на пазаруването на кредит и няма да се ужасявате от непредвидените разходи.

.

Add a Comment