Какви образователни играчки да вземем за по-големите деца?

Образователните играчки са необходими и на по-големите деца. Да, те не са като низанките или пък сортерите, но също развиват тези умения и ги надграждат. В тази статия ще поговорим за играчките, които да вземете на деца, които са на 5 или 6 години.

Образователни играчки за деца на 5 години

При децата от тази възраст вече активно се развива логическото мислене. Подходящи са игри, които имат елемент на сглобяване или конструиране. Такива са различните блокове, които са цветни и с различни форми. С тях детето може да направи цветни пирамиди, които да стоят изправени. За целта то трябва да съобрази формите и да ги подреди.

Друга задача е да го научите лека полека да смята. Примерно му покажете, че едно блокче плюс още едно прави две. Попитайте го колко блокчета ще станат, ако прибавите към тях още едно или две. По същият начин е и с изваждането – ако махнете едно, колко ще останат.

Друга образователна играчка, която е подходяща за този период е магнитната мозайка. С нея детето може да създаде различни форми и фигурки.

Образователни игри за деца на 6 години

В тази възраст детето вече трябва да усвои ключови умения, тъй като се намира в предучилищна възраст. То започва вече да се чуди какво е това време, как се отмерва и какво представлява един час. Много полезни пособия са дървените календари, които имат вграден часовник. С него детето може да определи какво времето навън, какъв ден от седмицата сме, кой месец и колко е часът.  По този начин то само ще разбере как се измерва времето. Можете и да го попитате през някакви интервали колко е часът и по този начин да му покажете и понятия като – 10 минути, половин час и т.н.

 

Образователните играчки са важни за развитието на детето, като те го правят по лесен и забавен начин. Затова и бъдете внимателни в избора на играчки.