Как да вземем заем разумно и отговорно?

Когато решите да теглите заем, винаги се придържайте към петте принципа на доброто кредитиране. Предлагаме ви да се запознаете с някои от тези принципи:

 

  1. Оценете реално вашите нужди и възможности.

Изчислете сумата, която можете да изразходвате за заема за месечни вноски, така че да имате достатъчно за всички останали разходи. Не си мислете, че след като вземете заем, изведнъж ще успеете да спестите повече, защото вероятно няма да бъде така. Винаги може да има неочаквани разходи, които внезапно ще съсипят целия ви сложен план.

  1. Проверете внимателно компанията и условията на офертата.

Когато избирате институция, която ви предлага заем, винаги проверявайте всички подробности. Опитайте се да се свържете със съветник и прегледайте мненията на потребителите в Интернет. Ако компанията не предостави адреса на седалището си, отговаря само телефонен секретар на предоставения телефонен номер, а отрицателните коментари преобладават в мрежата или изобщо няма такива, по-добре не рискувайте и  изберете друга кредитна компания.

 

  1. Прочетете внимателно цялото съдържание на споразумението ви за кредит.

Винаги четете внимателно целия договор за заем. Опитайте се да не правите това в присъствието на кредитен консултант, ако усетите, че той се опитва да ви кара да бързате.

 

  1. Редовно изплащайте вноските си и уведомявайте кредитора си незабавно за всички проблеми.

Винаги се старайте да спазвате датите за погасяване, посочени в договора. Това ще ви позволи да избегнете допълнителни разходи и отрицателна кредитна история в ЦКР, което в бъдеще може да ви попречи да използвате помощта на банка (например заем за жилище) или кредитна компания.

 

  1. Не третирайте заемите като редовен източник на финансиране.

Винаги мислете внимателно за следващия заем. Може в бъдеще наистина да се нуждаете от заем, така че се старайте винаги да го взимате с конкретна цел, която е съществена и искате или трябва да бъдете реализирана бързо.

 

Източник: kreditolandia.net