Как да постигнем топлинен комфорт по съвременни стандарти у дома

Отоплението е от първа необходимост през зимните месеци, когато целта ни е да създадем уют и комфорт в домашна обстановка 

Студените дни през годината изискват инвестиция и разумен подход, когато искаме да си създадем максимален комфорт и да осигурим така желаното отопление на помещенията у дома.

Какви са основните характеристики на съвременните отоплителни инсталации:

  1. Ниски разходи за енергия и икономия на средства.
  2. Възможност за оптимизиране на температурата в отделните зони и висока степен на автоматизация.
  3. Лесна поддръжка на системите за отопление.
  4. Употреба на възобновяеми енергийни източници и опазване на околната среда.

Днес професионалните фирми следват модерните тенденции в отоплението и предлагат различни решения. В зависимост от предпочитанията и финансовия бюджет се проектират, доставят и монтират системи с многобройни източници на топлина – котли на твърдо гориво, камини на дървесен чипс, костилки, пелети, както и класически на дърва с или без водна риза, термопомпи и т.н.

При разпределянето на енергията в стаите това може да се постигне с необходимите отоплителни тела.

Класическите методи включват поставянето на радиатори. Видовете, които специалистите препоръчват за инсталиране, са следните:

–    Алуминиеви радиатори, които варират по форма, мощност и цвят;

–    Панелни или стоманени с елегантен дизайн и опростена конструкция;

–    Водни вентилаторни конвектори – компактни и с вградено електронно управление;

–    Стоманени, хром-никелови или алуминиеви радиатори (лири) за баня.

Подовото отопление е друг изключително търсен начин за изграждане на система за отопление, което може да е водно или електрическо според вида на източника на енергия. При комбинация на термопомпа с водно подово отопление и вентилаторни конвектори се получават особено добри резултати.

Поставянето на оборудване под подовата повърхност е едно от огромните предимства на подовото отопление, което може да бъде разположено също по стени или тавани. Така наличието на радиатори се елиминира, а често те се явяват пречка за хармоничния интериорен дизайн и функционалността на обзавеждането. Предпочитано е и заради минимизирането на вероятността от разпространението на алергени, а топлината не се губи при преноса по тръби и канализация.

Като цяло отоплителните инсталации могат да бъдат обобщени като три основни типа – инсталации на конвекционен принцип, лъчисти инсталации и системи със стимулирана конвекция. Приложението на различните комбинации е индивидуално и съобразено с личните потребности на собствениците на имоти.

Отлична комбинация за осигуряване на високоефективно отопление на дома са хибридните системи. При тях електричеството се явява първичен източник на енергия, а се използва и алтернативен – обикновено природен газ, който има ролята да се включи по време на засилено потребление при ниски температури навън.

За всички видове опции за битови отоплителни инсталации може да потърсите експертно съдействие от лидерите в бранша – Германов Пайп – монтаж и доставка на отоплителни инсталации.