Как да изберем размера на нашия дисплей

избор на размер за професионален дисплей

Дисплеят визуализира това, което компютърът обработва или рендира. Дисплеят е един от най-важните компоненти на всяка компютърна конфигурация или презентационна техника. Това е така, защото той трябва да визуализира правилно и бързо обработената информация.

Размерът на дисплея е важно решение, което трябва да бъде обмислено внимателно преди покупка. Много хора смятат, че колкото по-голям, толкова по-добре, но това не винаги е вярно.

Аз ще се опитам да отговоря на вашите въпроси за избор на правилния размер професионален дисплей, без значение дали става дума за домашна или бизнес употреба.

Какво има значение при избора на дисплей?

Всеки от нас ползва дисплея си по различен начин – някои гледат основно филми и игри, други се информират, трети го ползват за работа. Аз например имам нужда от повече екранно пространство, защото ползвам монитора за създаване на различни дизайни. При разработката на даден дигитален продукт трябва да се прегледат много негови аспекти и понякога се налага отварянето на няколко прозореца едновременно. Ако екранът ви е голям, ще можете да разположите прозорците, като ги оразмерите, но ако е малък, просто няма да има достатъчно пространство и ще ви се наложи да превключвате многократно между различните раздели на браузъра или ползваната програма. При избора на професионален дисплей трябва да уточним, за какви нужди ще се ползва, при какви условия и кой ще го гледа. На пазара, освен стандартните монитори и дисплеи има много други решения, насочени главно към бизнес обектите. Ще откриете интерактивни дисплеи, видео стени, екрани за външна употреба и много други бизнес решения. Много такива може да видите тук https://shop.omnichannel.bg/bg/products/professional-displays

Колко голям трябва да е размерът на нашия монитор?

Има бизнеси като заведения и хотели, в които е важно на ключови места да има големи професионални дисплеи, където да се визуализира важна за посетителите информация, реклами на хотела, новини или просто да тече някаква музикална програма за развлечение. Много често в бизнес хотелите има зала за семинари, където също е необходимо наличието на професионален дисплей за провеждане на обучения, бизнес срещи и други събития. В този случай се държи на големия размер и доброто качество на картината. В тези зали е напълно нормално професионалния екран да бъде с размер над 50-60 инча и да бъде с IPS матрица за най-добро предаване на цветовете и максимален ъгъл на видимост поне 170 градуса от всяка страна. Естествено трябва да споменем и хотелските телевизори за всяка хотелска стая, но там се гонят по-компактни размери между 32-40 инча и не се залага на върхови технологии. За хотелските екрани е нормална употребата на TN матрица, но някой собственици инвестират и в по-качествени панели.
За фоайето на хотела е нормално да се търси голям размер с отлично качество, за да задоволи всички гости и голямото количество посетители. Такива модели се предлагат от всички производители като Samsung, Philips, Panasonic и други. За тях е нормално големината на екрана да бъде над 70 инча, с бърза реакция на матрицата и качествена IPS подсветка.

Без значение дали ще ползвате професионален дисплей за бизнес употреба или такъв за домашни и офис нужди, устройството не бива да е нито твърде малко, нито твърде голямо, освен ако това не се прави целенасочено. Имайте предвид, че при мънички екрани ще имате проблема с пространството, за който споменах по-горе. Такъв проблем се решава лесно с взимането на по-голям екран, но ако вашето помещение е с твърде малки размери, тогава трябва да се съобразите с това и да го вземете предвид при покупката на избрания от вас професионален дисплей.

Имайте предвид, че голям дисплей не винаги означава значи по-добър и качествен екран и визия, така че това, макар да е важно, не бива да е водещо, защото има и други важни параметри, като например матрицата на екрана, скоростта на реакция, ъглите на видимост, възможностите за комуникация с други устройства в бизнес обекти като хотели, заведения, конферентни зали и т.н.