Как да изберем правилния кредит

pari-zaemФинансовата култура е нещо, което не можем да кажем, че е в излишък на българина. А когато става дума за използване на финансови инструменти, например различните видове кредити, се оказва, че тези пропуски влияят пряко върху решенията ни и често пъти ни вкарват в капана на дълговете, откъдето измъкването е трудно и бавно. Затова помолихме експертите да ни помогнат с няколко съвета, които могат да ни бъдат от голяма полза при спестяване на разходите и обслужване на кредитите.

Не кандидатствайте за кредит на сляпо

Преди да подпишете какъвто и да бил договор за кредит, първо разгледайте всички налични оферти от различните компании – банки или небанкови финансови институции, които работят с така наречените бързи кредити.

Някои от фирмите, отпускащи експресни заеми дори могат да предложат на клиентите, които кандидатстват за първи път при тях и краткосрочни заеми без лихва. С този рекламен трик те се стремят да привлекат повече потребители и обикновено това се възприема много добре от хората, нуждаещи се от спешно финансиране.

Затова, преди да изберете откъде да изтеглите кредит, опитайте всички възможни варианти и след това вземете решение на базата на събраната информация.

Направете си план и го спазвайте

Ако сте решили да заложите на микрокредит за кратък период от време, в този случай трябва да знаете точно кога ще имате пари, за да го изплатите. В този случай оскъпяването ще бъде незначително и такъв вариант е много изгоден за потребителя. За да направите обаче добър план и да успеете да го спазите, трябва да вземете предвид начина, по който получавате доходите си – какви са сумите и на какъв интервал от време постъпват. Така например, ако работите на месечна заплата, то тогава не би ви било изгодно да изплащате кредити на седмични вноски. Затова планирайте всичко до последния детайл и после си наложете желязна дисциплина за спазването му. Това е сигурен начин да си гарантирате успешно усвояване и връщане на кредита.