Изградете си добри финансови навици

Ако сега започвате да печелите пари и вече мислите за финансово осигурено бъдеще, пред вас стои златна възможност. Когато инвестирате, времето е един от най-силните ви съюзници, но то често бива подценявано от хората, тъй като те не инвестират в началото на трудовия си път.

За съжаление повечето хора, които тепърва започват да работят, не мислят за финансовото си състояние в дългосрочен план или защото не са достатъчно запознати с въпроса и смятат, че могат да се погрижат затова по-късно, или не изкарват достатъчно пари, за да могат да отделят инвестиции.
Съществуват 6 навика, които трябва да си създадете, за да можете да контролирате финансовата си съдба. Ако се замислите над тях, ще видите, че наистина е добра идея да започнете да планирате сега, че ако започнете по-рано, ще ви бъде значително по-лесно да постигнете финансовите си цели и че дори инвестирането на малки суми е много ценно.

ВОДЕТЕ СИ ДОБРИ ФИНАНСОВИ ЗАПИСКИ

Това, което може да бъде измерено, може да бъде разбрано. А това, което може да бъде разбрано, може да бъде променено. Без последователни, организирани и точни записки, финансовото планиране е почти невъзможно. Добрите записки ви позволяват няколко неща.

На първо място, чрез тях можете да определите къде се намирате във финансово отношение, а това е най-правилната основа за финансово планиране. От друга страна, имате възможност да правите разумни и ефективни промени във финансовото си поведение. И не на последно място, точната информация ви позволява да прецените къде се намирате по пътя на постигане на целите си.

Важно! За да си водите добри записки, трябва да създадете система на регистрация, която ви позволява да следните четири основни неща – това, което печелите /доход/, това, което притежавате /активи/, това, което харчите /разходи/, това, което дължите /дългове/.

ПРОУЧЕТЕ И ИЗЯСНЕТЕ ЦЕННОСТИТЕ И ФИНАНСОВИТЕ СИ ЦЕЛИ

Ако знаете как ценностите ви работят за финансовите цели и ако тези цели са специфични и конкретни, ще можете да започнете да ги постигате.

Без конкретната посока, която осигуряват финансовите цели, е трудно да създадете бюджет, да имате достатъчно силна причина да се придържате към него и да имате много добър шанс да стигнете там, където искате, след 2, 20 или 40 години.

ОПРЕДЕЛЕТЕ ЧИСТОТО СИ БЛАГОСЪСТОЯНИЕ

След като организирате финансовите си записки вече е лесно да определите нетната стойност на това, което притежавате, а това е начинът, по който повечето финансови планьори измерват благосъстоянието. Като го изчислявате всяка година, можете да измерите до колко сте постигнали финансовите си цели.

  • Ето и едно интересно видео на Robert Kiyosaki, мисля че ще Ви хареса 🙂

ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ КАКВО ПЕЧЕЛИТЕ И КАКВО ХАРЧИТЕ

Много малко хора знаят как точно харчат парите си или дори колко точно пари изкарват. Без тази основна информация е много трудно да създадете бюджет, който ви позволява да управлявате парите си, да взимате решения на базата на информация за това, което харчите, както и да планирате реалистични промени в разходите си.

НАПРАВЕТЕ СИ БЮДЖЕТ И ГО СПАЗВАЙТЕ

Богатството се определя не от това колко печелите, а колко от това, което печелите, успявате да запазите. Следването на четирите предишни навика ви позволява да установите петия – изграждането на бюджет.

Думата бюджет може да звучи глупаво, уморително, и дори малко натрапчиво, но сред вашите ежедневни харчове може да се открие голямо количество благосъстоятелност, да не говорим, че чрез бюджета имате възможност да постигнете финансовите си цели.

!!! Можете да изтеглите напълно безплатно темплейт на проходно-разходния Ви финансов баланс от тук

НАМАЛЕТЕ РАЗХОДИТЕ СИ

Много хора, които сега започват да печелят пари, твърдят, че могат да намерят допълнително пари за инвестиции, които да им помогнат да постигнат финансовите си цели.

Но дори и малка сума пари, инвестирана в отделна банкова сметка, може да се превърне в малко богатство благодарение на чудесата на сложната лихва.

Колко ви струва да спестявате по 100 лв. месечно?

Ако започнете, когато сте на 24, инвестирате парите в отделна сметка или финансов актив /дялове на взаимни фондове или акции на дружества със специална инвестиционна цел за недвижимости/ и имате средно около 10% възвращаемост, докато станете на 34, ще имате над 20 000 лв. Когато сте на 65, тези малки инвестиции ще възлизат на 616 000 лв.

Печалбата от спестяването и инвестирането на вашите пари се увеличава с течение на времето, така че колкото по-рано започнете, толкова повече време ще дадете на инвестициите си да се увеличават.

финансов лист
Примерен финансов лист

Add a Comment