Избор на японски щори – плюсове и минуси


Японските щори са раздвижени конструкции, появата на които се дължи на малките японски жилища. Те намерили решение, напълно отговарящо на техния манталитет, сбит и елегантен. Отначало тези конструкции са предназначени за разпределяне на голямото пространство на малки зони, всяка със своето предназначение. Да се поставят на прозорците е европейска идея.

Японските щори са прави платна с ширина до 1,5 м, движещи се встрани по фиксирани водачи (един или повече) – подобни на вертикална щора или врати на гардероб. Тънка и лека материя допълнително се опъва върху рамката, така че да няма гънки, а в долната част се прави по-тежко. По универсалност с тях нямя какво да се сравни – те могат да се ползват като завеси за прозорци, за врати, за стени или екрани. След пренареждане на няколко панела е възможно с минимални усилия да се постигнат забележими промени в интериора.

Предимствата на японски щори са неоспорими. За тях няма ограничение в избора на вид или цвят на тъканта. Не се събира прах, мръсотия както при видовете с гънки. Това прави грижата за тях лесна. Не се изискват сложни приспособления за монтирането им. Свалянето също е лесно.

Необходимата материя за тях е много по-малко в сравнение с различните други конструкции. Дори начинаещите могат да се справят с шиенето им. Това е значителна икономия. За прозорците откъм слънчевата страна това е най-доброто решение. Цялата площ е закрита и светлината от рязка и дразнеща се превръща в мека и разсеена. Единственият недостатък е строгото изискване за формата. Трябва да избирате между правоъгълник и квадрат.

Класическите японски щори се правят от естествени материали като това може и да не бъде плат. Могат да са от дебела оризова хартия, да се тъкат от слама, сизал, юта, събрана от бамбукови плочи. Първоначално те са били монотонни и с чисто функционално предназначение. Сега няма ограничения за избора на материал, освен ако не искате да пресъздадете автентичен стил. За всеки интериор има прекрасни предложения от японски щори.

Имате възможност в интернет да разгледате различните предложения на онлайн магазините и фирмите, занимаващи се със създаване на красоти за всеки дом. Тези красиви изделия имат и отлично практично приложение.