Изберете най-подходящите смесители за баня

смесител за баня

Банята е едно от най-натоварените помещения в дома. Тя се ползва от всички в семейството и то многократно всеки ден. Ето защо трябва да се погрижите за всеки един детайл от декора, включително за смесителя на мивката. Съществува огромен избор от модели, но в този истински океан, всеки един трябва да избере точно този, който е най-подходящ в конкретния случай. Нека видим кои са нещата, на които да обърнем специално внимание.

Предназначението е важно

Можете да се ориентирате към смесители за баня с две ръкохватки или пък да се спрете към модели, издържани само с една. Обикновено смесителите за стенен монтаж се предлагат с две ръкохватки – едната за студената, другата за топлата вода. Развиването и завиването на двете обаче е по-бавно, в сравнение със смесители, които имат една ръкохватка. При нея смесването на водата се регулира чрез изместването й в двете посоки. Този начин определено е по-бърз, но следва да внимавате с избора на качествен модел, ако искате да го ползвате дълго. Самото миксиране на водата се извършва и зависи от т.нар. глава, която в повечето случаи е керамичен.

Нови технологии при смесителите в банята

Модните тенденции наложиха и ефектните термостатични смесители, които регулират температурата самостоятелно, при предварително зададена температура. Те са много удобни, особено когато става дума за инсталация над вани. След като зададете веднъж желаната температура, няма нужда да я нагласяте всеки път, когато пълните ваната.

Съществуват и още „по-умни“ смесители за баня – така наречените сензорни смесители, които са с вградена фотоклетка и разполагат с инфрачервен сензор. Той реагира, когато поставите ръцете си и автоматично пуска водата. Тези модерни смесители са особено практични за обществени сгради, защото осигуряват максимална хигиеничност.

Избор на смесител в банята

Материалът, от който е изработен смесителя

Той също играе важна роля. В момента на пазара се предлагат смесители за баня, изработени от разнообразни метални сплави, а някои са керамични или пластмасови. Ако държите на трайността, по-добре заложете на метален смесител, най-добре да е изработен от хром, защото е най-лесен за поддръжка и най-хигиеничен.

Дизайн и външен вид

На пазара се предлагат предимно смесители за баня със съвременна визия и излъчване. За клиентите, които оборудват своята баня в ретро или класичести стил, на пазара може да се намерят смесители с винтидж стил, наподобяващи злато или други скъпи метали.

Другите потребители, които искат хипер нови и ултра модерно обзаведени бани могат да се насладят на т.нар. черни смесители, изработени от черен мат.

Съвети при покупка на смесител

Няма защо да казваме, че при покупка на смесител за вашата баня е важна гаранцията. Но освен това е желателно да изберете модел и марка, за който със сигурност ще получите поддръжка във времето. Под това имаме предвид резервни части на склад при евентуален проблем с вашия аксесоар за баня и технически екип, който да отстрани тази неизправност. За щастие на потребителите и търговците на уреди за баня, съвременните смесители много рядко дефектират.