Искат черен списък в ЕС за еврофондовете

Депутати от Европарламента поискаха да бъдат въведени по-ясни правила на отчитане как страните членки харчат европарите. Те призоваха за годишен списък на страните, в които е навик изчезването на фондове. Европарламентът прие резолюция, която призовава членките да използват по-разумно парите на данъкоплатците. Според документа някои държави невинаги влагат същото внимание при харчене на помощите от Брюксел, каквото при държавните пари.
Докладът на депутатите призовава за черен списък – годишна оценка на грешките според сектори и държави, за да има ясна представа за финансовата подотчетност в ЕС. В резолюцията се допълва, че депутатите съжаляват, че ролята на счетоводните чиновници е принизена от управляващи служители до прости събирачи на информация. Според депутатите главният счетоводител има за задача да подписва отчетите и да поема лична отговорност за тях. Бившият главен счетоводител Марта Андреасен направи подобно оплакване, когато отказа да подпише бюджетните отчети с аргумента, че са били сгрешени. Впоследствие тя бе уволнена.
Според евродепутатите Еврокомисията трябва да бъде по-строга в наблюдението си над агенциите, които дават парите, и по-малко толерантна към некомпетентността. Докладът завършва, че е неприемливо, че Брюксел не е възстановил най-малко 1.12 млрд. EUR, загубени между 1971 и септември 2004 г., и отбелязва, че година след година са били предвиждани фондове по твърде амбициозен начин./ПАРИ/

АВТОРЪТ
Изследването е дело на британския социалист Тери Лин. Ако основните играчи са съгласни да изпълнят отредените им роли, то позитивното отчитане на плащанията е напълно достижимо, заяви той. Лин предсказа, че благодарение на доклада след няколко години заглавията в пресата за евроизмами ще изчезнат. Визирайки системата на разделено управление между комисията и страните членки, Лин заяви, че е жалко винаги когато има критики, само едната част от управляващите да „обира пешкира“.

Add a Comment