Хидроизолация на тераси и балкони

Откритите тераси имат сходно приложение с покривните конструкции, като сходството на терасата е най-близко до покривите на панелните блокове. Откритите тераси и балкони са изложени целогодишно на влага, студ и вятър. През топлите преходни месеци, те са постоянно подложени на дъждове, а през зимата обилните снегове, престояващи дълго на нейната повърхност, натоварват допълнително конструкцията, образувайки вледенявания, които бавно и сигурно създават пролуки и я разрушават.

Върху терасите, също така оказват влияние индустриалните газове, вентилацията на сградите и отоплението на вътрешните помещения, особено тези, намиращи се под нейната конструкция. Най-сериозни поражения върху бетонната конструкция на терасата оказват големите температурни амплитуди през зимата, когато намиращото се отдолу вътрешно помещение се отоплява, а откритата настилка е покрита със сняг. Това води до образуването на линейни разширения в бетонната основа, достигащи до 1-2мм на всеки метър. Тези разширения предизвикват пролуки, в които водата прониква, разрушавайки дори най-качествения бетон.

Изградждането на хидроизолация на тераса може да се раздели на няколко отделни етапа, които основно можем да разделим на:

 • Подготовка на основата;
 • Полагане на хидроизолацията;
 • Полагане на облицовка.

Всеки един от тези етапи включва голям брой строителни дейности – всяка от които е изключително важна и решаваща за дългия живот на съоръжението. Ако ви предстои именно такъв сложен и важен ремонт, вероятно си задавате въпроса, как точно ще протече той? Предлагаме ви един пример за изграждане на хидроизолация на открита тераса:

 • Първата стъпка от подготовката на основата за хидроизолация представлява запълване на по-големите цепнатини, пори и неравности върху бетонната основа. Това се прави с помощта на вид строително лепило, което се нанася с четка, валяк или маламашка.
 • Следващата стъпка е грундиране с контактен и свързващ грунд, който цели да увеличи контактната повърхност на основата. За целта може да се използва битумен грунд, който се нанася чрез обмазване с четка.
 • Следващият ход е полагане на подова замазка, която трябва да придаде наклон на основата от поне 2%. Това е необходимо, за да се отвежда навреме дъждовната или снежна вода към отводнителната система.
 • След изсъхване на подовата замазка следва ново грундиране на повърхността и полагане на хидроизолационна мембрана, като отделните ивици трябва да се застъпват на 8-9см.
 • Върху първия хидроизолационен слой се инсталира хоризонтален дренаж и се полагат топлоизолационните плочи. Фугите между топлоизолационните плоскости трябва да се запълнят с полиуретанова пяна.
 • Следва изпълнение на комбинирана армирана циментова и подова замазка, като на всеки 4м се оставя разширителна фуга с ширина 1-1.5см, която се запълва с полиуретанов уплътнител.
 • Следващата дейност е полагане на първия слой двукомпонентна еластична хидроизолация, което се извършва с четка, валяк или маламашка. Към този етап се преминава не по-рано от 5 дни след изпълнението на замазката.
 • Преминава се към запечатване на съединителните и разширителни фуги с хидроизолационна лента, докато при отводнителните сифони се използва хидроизолиращ маншет.
 • 4 часа след полагане на първия слой двукомпонентна хидроизолация се нанася втори слой, отново по същия начин, като се работи перпендикулярно на първия. Общата дебелина на двата слоя еластична влагоизолация трябва да бъде 3мм.
 • След изпълнение на хидроизолацията се пристъпва към облицовката на съоръжението, която цели да предпази основата и хидроизолацията от механични и атмосферни въздействия. Към облицовката може да се премине едва 72 часа след полагане на втория слой хидроизолация.
 • Плочките, които ще се използват за облицовка на терасата задължително трябва да се залепят с високоякостно или супергъвкаво лепило за еластично лепене върху критични основи.
 • 48 часа след полагане на облицовките се преминава към фугиране, като за целта е добре да се използва еластична фугираща смес с мощен водоотблъскващ и антибактериален ефект. Важно е ъгловите, съединителните и разширителните фуги, както и местата на свързване на арматурите и фитингите да се запечатат с полиуретанов уплътнител.

След приключване на всички тези дейности, които ще отнемат не малко време, можете да бъдете напълно спокойни, че терасата ви е напълно влагозащитена и ще можете да я използвате в продължение на дълги години. Важно е поддържате добре самото съоръжение, като намалите задържането на вода върху неговата повърхност. Следете отводнителните сифони да са винаги в изрядно състояние.

Източник: www.atek.bg