Ефекта на пандемията върху пазара на труда на Китай и как   се бори с рязкото нарастване на безработицата

Китай се бори да се справи с нарастването на безработицата след пандемията на коронавирус, като плащането на обезщетенията се спира. Пекин премахна ограниченията за повечето региони в опит да рестартира икономиката. Но някои анализатори твърдят, че мрежата за социална сигурност в страната не подкрепя безработните.

Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване заяви миналата седмица, че 2,3 милиона души са получили обезщетения за безработни през първото тримесечие на тази година, същите като предходното тримесечие. Въпреки това официалният процент на безработица в страната се повиши до 5,9 на сто, или 26 милиона, през март от 5,2 на сто, или 23 милиона.

Лу Хай, професор от Пекинския университет в Гуангхуа, училище и експерт по пазара на труда в Китай, заяви, че ситуацията може да се влоши още повече, тъй като експортният сектор, значителен работодател, е засегнат от блокиране на пазари като Европа и Северна Америка.

Джуанг Бо, икономист от TS Lombard заяви, че реалното население без работа може да бъде повече от два пъти официалното число, ако бъдат включени 50-те милиона работници мигранти, които не могат да намерят работа извън своята провинция.

Китайската система за социално осигуряване не успя да изпълни целта си, когато е най-необходима“, добави г-н Чжуанг. Рестриктивната политика за вътрешна миграция в Китай я направи особено трудна за тези, които работят далеч от родните си градове. Служителите, които са съкратени, трябва да се върнат в родния си град, за да кандидатстват за обезщетения, дори ако плащат данъци за социално осигуряване в друг град.

Източник: nameri-rabota.com