Детски обувки – важно да знаеш!

Ключовото за детската обувка се определя от възрастта, на която е детето. По-малките деца се нуждаят от гъвкава обувка, мека по своето естество. Затова преди да направите покупката, проверете до колко е гъвкава обувката, опитайте се леко да я извиете.

Вариантите за подметка са два – гумена и кожена. Коя е по-добра отново зависи от това колко е мека. Кожените подметки по-принцип са по-гъвкави, докато гумените от своя страна са доста твърди, което пък ги прави по-издръжливи и изолиращи. Подметките на обувки, които са много твърди изобщо не са подходящи за бебе или прохождащо. Колкото по-малко се извиват, толкова е по-голяма вероятността детето да се спъне, да падне и да се удари.

Важно е обувката да бъде мека и в предната част на прътите, да не ги наранява и да позволява да се позиционират правилно. Ако в задната част на ходилото, тя е леко разхлабена, това позволява на детето да контролира походката си и да няма плоско стъпало.

Гънката в горния край на обувката, мястото където се намират връзките, е от значение за възрастните, а за децата още повече. Меката му повърхност дава на крака свободно да се огъва и да прави плавна крачка, която в противен случай би затруднила походката.

Сред най-подходящите обувки за детски крак се нареждат тези, чиято технология е от естествени материали. Тук се имат предвид кожата и плата. Те са т.нар. дишащи обувки, които не запарват и запотяват крака. Това не може да се каже за синтетичните такива и именно за това те не са добър избор за малчуганите.

Ако детето е малко бебе и не може да каже как чувства обувката, то вие сами трябва да проверите. Когато тя е на крака му леко трябва да натиснете предната част при голямото пръстче и между него и върха да има поне сантиметър разлика. Ако е висока и има по-дълъг език, то трябва да се уверите, че между езика и крачето също има известно разстояние.

Източник: stylezone.bg